NVWA onderzoekt zwembandjes
Ga terug naar het overzicht
NVWA onderzoekt 34 zwembandjes op sterkte van de naden. De zwembandjes zijn voldoende sterk waardoor deze niet gemakkelijk kunnen scheuren. Van 20 zwembandjes kon verder niet achterhaald worden of zij voldoen aan de wettelijke eisen waardoor verkoop nu verboden is. De BECO zwembandjes voldoen aan alle wettelijke veiligheidseisen.
In het najaar van 2017 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek gedaan naar opblaasbare zwembandjes. De aanleiding hiervoor was dat er bij de NVWA meerdere klachten waren binnen gekomen over verschillende merken zwembandjes waarvan de naad scheurde waardoor de zwembandjes leeg konden lopen.
De NVWA kocht bij webwinkels, speelgoedwinkels, warenhuizen en sportzaken 34 verschillende zwembandjes om in het laboratorium de sterkte van de naden te onderzoeken. In het laboratorium werd volgens de Europese aangewezen testmethode de sterkte van de naden van de zwembandjes onderzocht door de luchtkamers afwisselend op te blazen tot een druk van 0,05 bar gedurende 30 seconden en deze weer te ontluchten. Dit werd 500 keer herhaald. Uit onderzoek bleek dat van de 34 onderzochte zwembandjes de naden voldoende sterk zijn waardoor de zwembandjes niet gemakkelijk scheuren en lucht verliezen. Dit is belangrijk om het risico op verdrinking te voorkomen.
Daarnaast werd ook de technische documentatie, CE-markering en identificatienummer behorende bij de zwembandjes bekeken. Deze bevatten informatie waaruit moet blijken dat de zwembandjes ook op andere punten voldoen aan de wettelijke eisen. 20 van de in totaal 34 onderzochte zwembandjes voldeden op één of meer van deze punten niet aan de eisen. Hierdoor kon de NVWA de veiligheid van deze zwembandjes niet volledig beoordelen. De verkoop van deze zwembandjes is verboden zo lang de technische documentatie niet volledig aanwezig is bij de fabrikant.
Bekijk hier een lijst van onderzochte merken zwembandjes, klik hier.
De BECO zwembandjes voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en voldoen aan EN 13138-1:2014, CE en worden Tüv en GS gekeurd en getest.
Veiligheidstips
Zwemmen hoort een leuke beleving te zijn voor kinderen, wat is er nu fijner en plezieriger dan op een warme zomerse dag even te genieten van het spetterende en verkoelende water? Water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen, soms zelfs zoveel dat zij de wereld om hun heen vergeten. Daarom moeten ouders altijd opletten. Met simpele voorzorgsmaatregelen en alertheid kunnen veel verdrinkingen voorkomen worden.
Zwembandjes zijn een zwemhulpmiddel bij het zwemmen en leren zwemmen en zijn geen reddingsmiddel. Zwembandjes beschermen niet tegen verdrinking en zijn geen vervanger van continu ouderlijk toezicht.
Lees ook onze veiligheidstips bij het zwemmen met kinderen met zwembandjes, klik hier.